Stop met uitknijpen van onmisbare paramedici

Datum: 24-10-2018

Paramedische zorg is onontbeerlijk voor ernstig zieke patiënten, maar komt in het gedrang, waarschuwt neuroloog Gerald Hengstman.

Een dementerende oudere wordt geholpen door een stappenplan om koffie te zetten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Iedere dag zie ik mensen met neurologische ziekten: ziekten zoals MS, alzheimer en parkinson. Als arts stel ik de diagnose. Diagnoses die de wereld van mensen volledig op hun kop zetten, die soms letterlijk de grond onder hun voeten vandaan slaan. En wat kan ik vervolgens? Ik kan uitleg geven, ondersteuning bieden, (dure) medicatie starten die de ziekte mogelijk iets afremt, maar genezen… Nee, ondanks het feit dat ik mijzelf geneesheer mag noemen, kan ik dat niet.

Het belangrijkste wat ik kan doen, is een behandeling starten die mensen weer houvast geeft, waardoor ze weer grip op hun leven kunnen krijgen. Godzijdank heb ik de beschikking over dergelijke behandelingen die, zo blijkt uit alle onderzoeken, het sterkst bijdragen aan het vergroten van de kwaliteit van leven van mensen die getroffen worden door deze vreselijke ziekten. En juist die behandelingen worden bedreigd. Niet vanwege extreem hoge kosten of vanwege ineffectiviteit, nee, vanwege ­bureaucratie, kortzichtigheid en ­ongelijkwaardigheid.

Lees meer   https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/stop-met-uitknijpen-van-onmisbare-paramedici~b888ebf6


« Terug naar het nieuwsoverzicht